Quest’anno la pianta di rose damascena è
così bella e ha fatto talmente tanti fiori che è un peccato non usarli. Dicevo
nell’ultimo post come la rosa damascena mi
ricorda la confettura che faceva la mia nonna e ogni tanto ci viziava
con questa prelibatezza.
Negli anni della mia infanzia, se andavi in
visita in una famiglia più agiata, ti offrivano un piattino con due
cucchiai di una confettura rara, come
sarebbe la confettura di petali di rosa o la confettura di noci verdi, oppure
la confettura di ciliegie bianche, e un
bicchiere d’acqua. Era un modo per dirti che sei benvenuto e per farti assaggiare
le cose speciali che preparava la padrona di casa. Oggi quest’abitudine si è
persa e, credo, era un’abitudine dei popoli tatari.
I fiori
di rosa fioriscono un po’ alla volta e si devono cogliere la mattina presto e
questi giorni ho raccolto una bella quantità di fiori. Abbiamo messo una parte
ad essicare, per usarli poi nelle tisane
oppure per profumare la casa o gli armadi. Una volta secchi, metteremo i petali
nei sacchettini di cotone e poi negli armadi. La casa della nonna era profumata
di rose e di piante medicinali che mio nonno raccoglieva e poi faceva essicare.
Forse ho preso da lui questa passione per le piante, non saprei, ma io sono
felice con la mia macchina fotografica in giro per i campi. :)
Ieri mattina sono andata e ho raccolto i fiori aperti di rosa. Poi ho staccato i petali e li ho pesati. Li ho lavati leggermente in una bacinella, poi li ho messi in un colino a lasciare l’acqua. Ho steso sul tavolo un canovaccio e ho messo i petali coprendoli con un altro canovaccio.
A questo punto scrivo la lista degli
ingredienti usati:
130 g petali di Rosa damascena (Damask rose, Rose of Castile)
1 kg di zucchero di cui 1 cucchiaio si
lascia da parte
1 l di acqua
succo e buccia di un limone (1 cucchiaino
circa)
Ho messo a bollire a fiamma
media in una pentola con fondo spesso l’acqua e lo zucchero e ho lasciato fin
quando lo zucchero si è sciolto e lo sciroppo che si è formato è abbastanza
denso. Potete fare la prova con un piattino che mettete prima nel frigorifero.
Se lasciate cadere una goccia di sciroppo su questo piattino freddo deve avere
la consistenza del miele.
Nel frattempo asciugate i petali con il
canovaccio e poi strofinateli bene con 1 cucchiaio di zucchero e il succo del
limone. Quando lo sciroppo è denso, fatteli cadere lentamente nella pentola mettendo anche la buccia del limone. Fate bollire a fuoco medio
girando di tanto in tanto la pentola sulla fiamma per mescolare la confettura.
Potete fare il test della goccia di sciroppo, se mettete sul piattino freddo un
cucchiaio di confettura deve avere la consistenza del miele. Appena è pronta,
la confettura si deve invasare nei barattoli immediatamente e i barattoli si
mettono capovolti e si lasciano fino al raffreddamento completo.
Questa confettura è una delizia, non è una
confettura da spalmare sul pane insieme al burro, ma una che si gusta a
cucchiai seguiti da un bicchiere d’acqua. Nella bocca rimane la dolcezza, però
il naso è invaso dal profumo di questa confettura unica e deliziosa.
Non vi dico che profumo era nella cucina, sembrava il laboratorio di una profumeria! :)
Versione romena:
Tufa de trandafiri de dulceata este atat de
frumoasa si a facut atat de multe flori anul acesta, incat este pacat sa nu le
folosesc! Spuneam in ultima postare ca trandafirul de dulceata imi aminteste de
dulceata pe care o facea bunica mea.
In anii copilariei mele, daca mergeai in
vizita la o familie mai instarita, ti se oferea o farfuriuta cu doua linguri
dintr-un tip de dulceata rara, cum ar fi dulceata de trandafiri, dulceata de
nuci verzi sau dulceata de cirese albe, si un pahar cu apa. Aceasta insemna ca
esti binevenit in acea casa si ti se oferea sa gusti ceva special pregatit de
gospodina casei. Din pacate, acest obicei s-a pierdut astazi, si cred ca era unul lasat de popoarele de tatari.
Imi amintesc si acum de dulceata de cirese
albe pe care o facea bunica mea, din pacate acest soi de cirese este o raritate
astazi, nemaivorbind de dulceata din acest tip de cirese!
Dat fiind ca florile de trandafir infloresc
pe rand si trebuie culese dimineata devreme pana in ora 9, in aceste zile am
cules o cantitate mai mare de flori. Am pus la uscat unele dintre ele, pentru
ca apoi sa le folosim in infuzii sau pentru a parfuma casa sau dulapurile cu
haine. Dupa ce se vor usca, vom pune petalele in saculete din panza si apoi in
dulapuri printre haine. Casa bunicii mele era inmiresmata de parfumul florilor
de trandafir si de cel al plantelor medicinale pe care le culegea bunicul
pentru a le usca. Poate ca aceasta pasiune pentru plante o am de la el, nu
stiu, insa eu sunt fericita cand merg pe campii cu aparatul de fotografiat. :)
Ieri dimineata am cules florile de
trandafir care erau deschise bine, bobocii au ramas. Apoi am desprins usor
petalele de codita si le-am cantarit. Le-am spalat bine intr-un vas cu apa
rece, apoi le-am pus la scurs intr-o strecuratoare. Am asezat pe masa un
stergar de bumbac si am pus petalele pe el, apoi le-am acoperit cu un alt
stregar presand usor pentru a le usca.
Aici trebuie sa amintesc cantitatile
ingredientelor folosite:
130 g petale de trandafir de dulceata, soiul
Damask rose (Rose of Castile)
1 kg de zahar din care lasati deoparte 1
lingura
1 l de apa
sucul si coaja de la o lamaie bio (aproximativ 1 lingurita de coaja de lamaie).
sucul si coaja de la o lamaie bio (aproximativ 1 lingurita de coaja de lamaie).
Intr-o cratita cu fund dublu am pus apa si
zaharul pe foc la flacara medie si am lasat sa fiarba pana cand zaharul s-a
topit si siropul care s-a format era destul de dens. Puteti face testul
picaturii de sirop cu o farfuriuta rece lasata in prealabil in frigider. Daca
lasati sa cada o picatura de sirop pe aceasta farfuriuta rece, ea trebuie sa aiba
consistenza mierii de albine. In timp ce fierbe siropul de zahar uscati
petalele cu stergarul de panza apasandu-le usor si, apoi, frecati-le cu lingura
de zahar pusa deoparte si cu sucul de lamaie. Cand siropul este dens, adaugati
petalele putin cate putin, apoi adaugati si coaja de lamaie. Lasati sa fiarba
la foc mediu, rotind din cand in cand cratita pe foc pentru a amesteca
dulceata.Puteti face testul picaturii de sirop, daca puneti o lingurita de
dulceata pe o farfurioara rece, ea trebuie sa aiba consistenta mierii de albine. Imediat ce este gata,
dulceata se pune in borcane si acestea se intorc cu capacul in jos, lasandu-se
pana se racesc complet.
Dulceata aceasta este un deliciu, nu este o dulceata
care se mananca pe paine unsa cu unt,
dar una care se gusta incet, incet, urmata de un pahar cu apa. In gura iti
ramane dulceata, insa nasul este invadat de parfumul acestei bunatati unice si
delicioase.
Nu va mai spun ce parfum era in bucatarie ,
parfum care persista si acum, bucataria pare o parfumerie! :)
Grazie della visita!
Ulica :)
Ce bine arata!!! si ce mult timp a trecut pana sa o apreciem din nou!
ReplyDeleteEste un deliciu super parfumat! :)
DeleteAcum satisfactia este pe masura pentru ca dulceata e la fel de buna ca si cea a bunicii. ;)
Multumesc, o sa o gusti si o sa-ti spui parerea....