Tuesday, September 9, 2014

Gem de coarne de padure (Cornus mas.) ....marmellata di corniole

Cornul este un arbust nu prea mare cu frunze verzi și lucioase, iar fructele sunt roșii, mici și lunguiețe . Fructele au un singur sâmbure, iar popular sunt numite coarne. Acest arbust crește spontan în zona de câmpie și de deal, iar fructele se coc pe rând începând de la sfârșitul lunii august și până la sfârșitul lui septembrie. Fructele au un gust dulce acrișor, după ce mănânci mai multe îți râmâne gura pungă, deoarece au un gust astringent. Procesul de coacere a fructelor continuă și după ce acestea sunt culese. Ele conțin: vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina PP, calciu, potasiu, tanin, acizi organici, glucide, pectine, zaharuri, apa.
Fructele sunt folosite mai ales la producerea gemului, a sosurilor și a lichiorurilor. În Orient, fructele se mănâncă uscate. În România lichiorul preparat din coarne se numește cornată și este obținut din coarne, zahăr și alcool.
Coarnele au efect astringent, antidiareic, cicatrizant și dezinfectant. Din scoarță se poate produce vopsea, iar din frunze se obține tanin. Denumiri în alte limbi: corniolo (italiană), cornelian cherry sau dogwood berry (engleză), kizilcik (turcă), cornouiller sauvage (franceză).
italiano....
Il corniolo è un albero non troppo grande con foglie verdi e lucide ed i frutti sono rossi e piccoli, simili a piccole olive. I frutti hanno un unico nocciolo allungato. Questo arbusto cresce spontaneamente sui prati e nelle zone collinari, i frutti maturano un pò alla volta a partire dalla fine di agosto e fino alla fine di settembre. Le corniole hanno un gusto aspro dolce e allappano. Le corniole continuano il loro processo di maturazione anche dopo la raccolta. Contengono: vitamina A, B e C, vitamina PP, calcio, potassio, tanino, acidi organici, glucidi e pectina, zuccheri, acqua.
  Le corniole si usano specialmente per ottenere marmellate, salse e liquori, oppure per aromatizzare le grappe. In Asia, i frutti si mangiano secchi. In Romania il liquore preparato con le corniole si chiama cornată ed è ottenuto mischiando lo sciroppo di corniole e zucchero con la grappa.
Le corniole hanno un effetto astringente, antidiarreico, cicatrizzante e disinfettante. Dalle scorza del corniolo si estrae un tipo di vernice, mentre dalle foglie si estrae tanino. Traduzione del corniolo: coarne de pădure (romeno), cornelian cherry o dogwood berry (inglese), kizilcik (turco), cornouiller sauvage (francese). 
ho trovato questo corniolo ai piedi del monte Baldo, la foto l'ho scattata l'anno scorso

Vreau să prezint gemul de coarne de pădure pe care l-am preparat:
am spălat aproximativ 10 kg de coarne, le-am curățat de codițe, apoi le-am pus la fiert cu foarte puțină apă, doar atât cât să nu se prindă de fundul recipientului. Le-am lăsat să fiarba cam o oră, apoi le-am pus la răcit. După ce s-au răcit atât cât să le putem prelucra, le trecem printr-o sită deasă, astfel încât toată pulpa fructelor să se separe de sâmburi. Nu este simplu de făcut acest lucru, dar eu nu am găsit altă metodă de a separa pulpa de sâmburi. Am obținut o pastă destul de densă, cam 5 kg de pastă. Această pastă pătează, în timp ce am pasat coarnele fierte am mâncat vreo câteva. Când m-am uitat în oglindă, mi-am dat seama că am dinții vineții:)). 
Peste pastă am adăugat aproximativ 2 kg de zahăr (se poate pune și mai mult, fiecare după preferințe) și am pus din nou la fiert pasta. După jumătate de oră, gemul era deja legat, culoarea gemului trebuie să fie roșu-bordeaux. Am pus gemul obținut în borcane, am închis bine capacele, apoi am pus toate borcanele cu gura în jos și acoperite bine până când se răcesc. Este o bunătate! Se mănâncă ca orice gem sau ca sos pentru carne sau brânzeturi. Este foarte bun cu carne fiartă.
italiano.....
Voglio presentare la marmellata di corniole che ho preparato:
ho lavato circa 10 kg di corniole, le ho pulite, poi le ho messe sul fuoco con poca acqua, solo quanta bastava per non attaccarsi alla pentola. Ho lasciato bollire circa un'ora, dopo le ho lasciate raffreddare. Dopo che si sono raffreddate abbastanza, ho passato tutto al colino con delle maglie grandi, in tal modo che la polpa delle corniole si è separata dai noccioli. Mi sono aiutata con un cucchiaio grande. Non è una cosa semplice da fare, ma io non ho trovato un altro metodo per separare la polpa dai noccioli. Ho ottenuto una pasta abbstanza densa, circa 5 kg. La polpa delle corniole macchia, mentre ho passato la frutta bollita, ho mangiato anche qualche corniola. Quando mi sono guardata allo specchio, mi sono accorta di avere i denti bluastri:)).  
Sopra questa pasta ho messo circa 2 kg di zucchero (si può mettere anche di più, ognuno in base alle sue preferenze) e ho messo di nuovo tutto sul fuoco. Dopo circa mezz'ora, la marmellata era già pronta, il colore deve essere rosso-bordeaux. Ho messo tutto nei barattoli, ho chiuso bene, poi ho messo i barattoli a testa in giù e ben coperti finché si rafreddano bene. Questa marmellata è una bontà! Si mangia sul pane col burro o come salsa per accompagnare carni e formaggi. È ottima col bollito di carne!
Certamente, ho fatto anche fotografie:


le corniole bollite 


la pasta con lo zucchero sul fuoco 
il colore della marmellata pronta



corniole sul monte Baldo

Nota  : Devo fare una correzione. Dopo letture varie, ho visto che una direttiva comunitaria stabilisce che la marmellata è quella a base di agrumi e zucchero, invece tutte le altre si chiamano confetture. Non lo sapevo...
Allora, nel mio caso, questa è una confettura di corniole. Ma non voglio correggere il titolo, il blog rimane così...
Ulica

4 comments:

  1. Ce culoare!!! Bravo gospodinelor!!! ;)

    ReplyDelete
  2. Multumim! Te asteptam sa o degusti! ;)

    ReplyDelete
  3. Arata suuuuuper,trebuie sa fie si foarte buna!

    ReplyDelete
  4. Da, are un gust dulce acrisor, cred ca ar fi foarte bun cu branza de capra:).

    ReplyDelete